2013. október 3., csütörtök

A ,,szakma'' margójára..

Rend a fejekben..?

Késve bár, de megnéztem a PL első fordulójának magyar nyelvű összefoglalóját. Hallószervi károsodát ugyan nem, de mélységes felháborodást okoztak azok a mondatok amelyeket a meghívottak (Salló és Juhar, hál’ Istennek nem a Várhídi – Bognár – Puhl trió volt) az Arsenálról mondtak.

I.,,Az Arsenal játékospolitikája nem megfelelő és ebből előbb utóbb gond lesz.’’ Sallói
Nem ártana tisztázni, hogy mit is jelent a gond. Ha a gond az, hogy nem nyerünk bajnokságot, akkor erre azt mondom, hogy az még nem is cél a következő két-három évben. Ha a gond az, hogy nem lesz BL-hely, akkor meg azt, hogy éppen az ötödik szezon jön amikor ezt mondják és guess what..? A BL-selejtező meccset (amitől úgy tartott sok szurkoló, köztük én is) lesimáztuk háromnullra, Arteta, vagy egy jó formában levő Giroud nélkül.

II,,Majd kapkodva gyorsan igazolok valakit, hogy befogjam a nézők száját. Koncepciótlan. Nem tudom , hogy ott vannak-e scoutok, mit néznek, de nem igazolt jól’’ Sallói
Tehát a szakértő úr nem tudja, hogy annál a csapatnál aki kinevelt egy fél világválogatottat és olyan fiatal tehetségeket fedezett fel mint pl. Fabregas vannak-e scoutok. Ön szerint? Ha már itt tartunk szakértő úr, tetszene esetleg mondani egy olyan igazolást az Arsenál utóbbi x évéből, amikor nem hiányposztra jött valaki, hanem csak azért, hogy a szurkolók FOGJÁK BE a szájukat? Erős kijelentésnek érzem továbbá a ,,koncepciótlan'' kifejezést, egy hiányposztokra igazoló, az ár/érték arányt következetesen szem előtt tartó csapat esetében.  

III,,Szerintem erre kell itt kihegyezni a dolgokat. Most meg elindul az a tendencia, hogy most gyorsan valakit, aki még a piacon van, azt kapjuk el, és fel is tudják verni annak az árát és a játékos is jó pozícióba kerül, de az idő, már kifutottak belőle. Bármilyen döntés születik szerintem, az már ilyen utólagos döntés lesz. ’’ Juhar
Juhar hihetetlen, magyar nyelvművelést elősegítő kvalitásainak ecsetelésén túlmenve, feltűnt valakinek, hogy felvert árú játékosokat veszünk? Mert nekem a vásárlásaink kifejezetten akciósnak tűnnek, az ár/érték arány szempontjából (Pl. Cazorla).

IV.,,Nem csak az a baj, hogy nem akarnak kifizetni 20-30-40-50-100 milliót egy játékosra, hanem náluk van egy fizetési sapka, ami 100.000 font körül van heti fizetésben. Most például Rooneynak 300.000 fontot ajánlottak a Chelseanél. Ez a másik probléma, amit át kellene hidalniuk. Van Persie elvesztése is ennek volt köszönhető. Nem akarják az öltözői egyensúlyt felbontani.’’ Sallói
Szóval így megy ez szakértői körökben. Ha valamiről egy defektes büfijük sincs, kitalálnak valami emészthető balgaságot. Wenger világosan elmondta a méltán hires The Independent cikk-interjúban a futballról alkotott filozófiáját:,,Success – I make it, I won’t buy it’’, azaz a ,,sikert én elérem, nem megveszem’’, sőt rávilágított arra is, hogy egy futballklubnak szerinte társadalmi felelőssége  is van( "I believe a club has a social responsibility. We are very conscious of that.").  Nagyon jó cikk, angolosoknak könnyen érthető, de ha  van pár ember aki németes vagy egyéb idegen nyelves, de elolvasnák magyarul (és az Utwenger szerkesztői is beleegyeznek) záros határidőn belül lefordítom magyarra (http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/arsene-wenger-success--i-make-it-i-wont-buy-it-906388.html ). Elmondta azt is, hogy neki nem tűnik fairnek 100 millió fontot veszteni és focizni. Nem is kérdés, hogy ez a hozzáállás éles ellentétben áll az (leginkább a Chelsea, Real, Barcelona, City, PSG, Monaco által képviselt)  ,,annyit fizetünk, amennyiért idejön játszani’’ mentalitással. Vitázni lehet a létjogosultságáról a 21. században, de keseregni vagy mást várni nem érdemes. Különösen visszataszító azonban, hogy egy szakkomentátor értetlen laikussá válik az Arsenal kapcsán, mert a fentieket nem tudja és pont azt szajkózza, amit mindenki más. Lehet, hogy én vagyok elfogult, túlságosan konzervatív, de én még mindig azt hiszem, hogy a tévében levő, véleménnyilvánító emberek kiválnak közülünk (vagy legalábbis ki kéne válniuk),  éleslátásukkal, többletinformációjukkal, vagy egyszerűen azzal, hogy jobban átlátják a dolgokat, mint az egyszerű halandók. Ez egyáltalán nincs így sajnos.  

V.,,Ennek a játéknak vannak bizonyos szabályai. Arról is beszéltünk, hogy mi van akkor ha egy szezonban senki nem igazolna. Egy csapat sem. A szurkolónak igazolni kell egy nevet, egy valakit aki neki hitet ad. Ezt a szabályt Wengerék (..) felrúgták. Évek óta nem igazolnak, mennek el sorban a játékosok’’ Sallói
1.)NEM. Nézek focit egy pár éve és határozottan állítom, hogy soha de soha nem hallottam sem írott sem íratlan szabályról, ami kötelezővé tenné egy klubnak, hogy igazoljon.
2.)Játékosokat NEM a szurkolóknak igazol az ember, hanem a csapatnak (kivéve persze, ha Florentino Perezről van szó, muhaha).
3.) Wenger nem rúgta fel (némi képzavarral élve) a nem létező szabályt. Egyrészt, mert nincs mit felrúgni, másrészt, mert minden évben igazolt. Nem volt olyan szezon, hogy valaki ne jött volna. Hogy bevált az illető, vagy nem vált be, az más kérdés és nem tartozik ide.
A fő problémá ezzel a mondattal (és emiatt is szakítottam ki a beszélgetés kronológiájából), hogy sejteni vélem azt, amit Sallói ugyan nem mondott ki, de körüljárt: egy elit csapatnak illik csilliárdokat fizetni játékosokért, fizetésekért stb.. Ez nem igaz. Egy elit csapatnak azt kell tennie, amit érdekei megkívánnak, ahhoz, hogy elit maradhasson és ezt az Arsenal eddig megtette. Nem vagyok az az elkiabálós típus, de idén megint BL-be jutottunk, mi csak nyerünk a Financial Fairplayjel, minden kulcsjátékosunk megmaradt, a sérüléseket leszámítva minden rendben van a klub körül. Az Arsenal futballfilozófia, és bármennyire is nevetnek ezen egyesek (főleg a fent említett csapatok szurkolói), amíg Wenger van ez így is marad. Én sem bánnám ha nem lenne mindig vaskalapos az öreg és egyszer az életben a zsebébe nyúlna, de nem lenne felhőtlen a mosolyom, ha csak a szurkolókért kockáztatna 50 misit egy Neymarért, aki vagy beválik vagy nem, ha PL-t nyernénk, de 100 milla mínuszba verné a klubot egy Bale-transzferrel és szép lassan a középmezőnybe tartozó Pool sorsára jutnánk, vagy ha olyan posztra igazolna világklasszist, ahol már egyébként is van kettő.

GoGu Nerds! :D

Nincsenek megjegyzések: